GASTRONOMIE

Španělsko je známo svou velmi pestrou gastronomií, kterou určitě stojí za to ochutnat. Její základ tvoří olivy, olivový olej, česnek, zelenina, čerstvé ryby a mořské plody a rýže. Rýže je základem valencijské paelly, která se stala nejznámějším španělským pokrmem a je známá po celém světě.

Do velké pánve, na které se paella připravuje, se k rýži přidává nejčastěji kuřecí maso nebo mořské plody, zelenina a koření. Chutě všech surovin se vstřebají díky dlouhému vaření na mírném ohni.

 

 

Gazpacho je hustá studená osvěžující polévka. Připravuje se z rajčat, papriky, cibule, česneku, citronu, koření  a oleje. Tato polévka pochází z oblasti Andalusie a je velmi populární pro svoji osvěžující chuť během teplého léta.

 

Sušená šunka Jamon serrano. Milovnící masa by si neměli nechat ujít tuto španělskou specialitu, která je obdoba italské parmské šunky. Suší se až dva roky a podává se nakrájená na tenké plátky.

 

 

Tortilla espaňola je velmi populární jídlo, omeleta ze syrových brambor, vajec a cibule. Často se servíruje studená.

 

Turrón je španělská oblíbená sladkost podobná tureckému medu. Nejčastěji se konzumuje o Vánocích, ke kterým ve španělských domácnostech neodmyslitelně patří.

 

Tapas jsou malé jednohubky, které se konzumují jak přes den tak i večer, ideálně se sklenkou dobrého vína. Dříve se dávaly tapas k pití zdarma, v současné době tento zvyk již mizí a je třeba za ně platit. Tapas mají různé podoby, jedná se např. o olivy, klobásky, masové kuličky, smažené rybičky, kousky sýra atd.

 

 

Španělsko je jednou z nejatraktivnějších zemí pro milovníky kvalitního vína. Pokud patří víno mezi vaše oblíbené nápoje, určitě byste měli ochutnat některé z místních vín. Mezi známé španělské odrůdy patří Monastrell, Tempranillo a Cariňena. Vína jsou velmi kvalitní a přitom cenově dostupná. Nejkvalitnější jsou vína z kraje La Rioja na severu země.

 

Cava je šumivé víno většinou původem z Katalánska. Jedná se o obdobu francouzského Champagne.

 

Obdobou víná je Sangría – vinný ovocný nápoj s malým množství alkoholu a někdy přímo s nakrájenými kousky ovoce.

 

Velmi důležitým nápojem, který si Španělé během dne dávají je káva. Káva je většinou malá a silná. Obvyklá cena kávy v baru či restauraci je 1,20 Eur. Za vyzkoušení ovšem stojí i „cafe con leche“ tedy větší hrnek kávy s velkým množstvím mléka.

 

Velmi oblíbený nápoj ke snídani je horká čokoláda, kterou nejraději místní obyvatelé konzumují se smaženou koblihou churro, která se do ní namáčí.